marți, 31 mai 2016

,,Haiku-uri în punct (plastic) armonic” la Botoșani



Muzeul Judeţean Botoşani prezintă, în perioada 1-5 iunie 2016, expoziţia de artă plastică ,,Haiku-uri în punct (plastic) armonic”. Proiectul educaţional dedicat ,,Zilei Internaţionale a Copilului” – 1 iunie va fi organizat în spaţiul pietonal din faţa Galeriilor de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani.
Lucrările expuse sunt realizate de elevi ai Colegiului Naţional ,,Mihai Eminescu” Botoşani, sub coordonarea prof. Victor Foca, şi ai Şcolii Gimnaziale ,,Elena Rareş” din municipiul Botoşani, coordonaţi de prof. Carmen Ştefania Suceveanu, creaţiile celor din urmă fiind însoţite de poeme haiku scrise de prof. Cezar Ciobâcă.

”Vizitatorii-trecători vor putea admira inedita expoziţie, amplasată în premieră în această zonă, având atât posibilitatea de a se regăsi în lumea infinită a culorilor – reflectată prin viziunea copiilor, cât şi  cea de a fi ,,martori” la interferenţa dintre  arta plastică şi poezie”, menționează muzeograf Ana-Elisabeta Florescu. 

marți, 24 mai 2016

”Mai rar așa ceva!”, în Botoșani

                  Societatea Culturală STEAUA NORDULUI Botoșani ­­­organizează joi, 26 mai 2016, la ora 17.00, la Casa Tineretului, lansarea de carte (poezie și proză umoristică) ,,MAI RAR AȘA CEVA!”, autor Dumitru Monacu.
                  Cartea va fi prezentată de doamna dr. Lucia Olaru Nenati. În cadrul evenimentului, vor fi prezentate momente vesele și muzicale, susținute de actorul Daniel Badale, respectiv trupa ”Fără Zahăr”. Organizatorii menționează că spectacolul nu are nici o legătură cu campania electorală și precizează că, în cadrul lansării, va fi decernată medalia Steaua Nordului jurnalistului Traian Apetrei.




Inedit şi Unic, Autentic şi Spectaculos - Mineral Expo Botoşani

 Mineral Expo, în colaborare cu Muzeul Judeţean Botoşani, prezintă a VII-a ediţie a singurei expoziţii cu vânzare de bijuterii şi minerale care uimeşte prin strălucire.
Deschis timp de trei zile, între 27 si 29 mai, în intervalul orar 10.00 -19.00, evenimentul este împărţit în două secţiuni:
Expunerea unor inedite şi unice eşantioane de minerale - geode de ametist, citrin şi flori de mină din bazinul minier Maramureş. Eşantioanele fac parte din colecţii geologice personale ale celor care expun şi sunt destinate schimbului sau achiziţionării de către pasionaţi;
Prezentarea unor autentice si spectaculoase bijuterii din pietre pretioase si semipretioase – coliere din tanzanit, beril, rubin în forma de briolete, brăţări din toate nuaţele de safir, citrin imperial şi smarald. 
 
Pe parcursul desfăşurării evenimentului, expozanţii vor consilia vizitatorii cu privire la energia, structura şi vibratiile cristalelor, despre modul în care acestea protejează, armonizează şi vindecă chakrele şi aura. Astfel, Mineral Expo Botoşani devine o ocazie perfectă pentru energizare gratuită în preajma cristalelor.
 
Mineral Expo Botoşani: 27-29 mai 2016,  orele 10.00- 19.00, la  Muzeul Judeţean Botoşani.

Preţ bilet intrare: 2 lei
 
(comunicat de presă)
 

luni, 23 mai 2016

Invitație în Centrul istoric - Botoșaniul muzical

Asociația culturală Vis de Artist vă invită miercuri, 1 iunie 2016, la ora 16.30, în Centrul istoric al Botoșaniului, pentru a descoperi împreună clădirile emblematice pentru cultura locală. Cei interesați de moștenirea culturală a Botoșaniului sunt bineveniți la o călătorie în timp, prin Botoșaniul muzical.
Acțiunea este inclusă în cadrul proiectului ”Botoșaniul muzical”, organizat în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Botoșani.


Proiect realizat cu sprijinul Municipiului Botoșani și al Consiliului Local Botoșani. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Botoșani și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.

joi, 19 mai 2016

Programul Cinematografului ”Unirea” Botoșani

În săptămâna 20-26 mai 2016, la Cinematograful ”Unirea” puteți urmări filmele:

AL ȘAPTELEA PITIC, ora 13.00
Dellamorta este vrăjitoarea care a otrăvit-o pe prințesa Rose. În ziua când împlinește 18 ani ea este înțepată în deget și toată lumea cade într-un somn adânc. Toți, cu excepția celor 7 pitici desigur, care vor pleca într-o aventură să o salveze pe Rose. - sursa
 
CHIC, ora 15.00
Chic 
Alicia este directoare artistică la o prestigioasă casă de modă din Paris. În ultimul timp ea suferă de o serioasă lipsă de inspirație și este pe cale să saboteze următoarea prezentare de modă a firmei dacă nu apare cineva care să salveze ziua cu o iubire nouă. - sursa 

REGINA KRISTINA, orele 17.00, 19.00
Portretul reginei Kristina, care a devenit împărăteasă la frageda vârstă de șase ani. Așadar a fost nevoită să se lupte din copilărie cu societatea conservatoare, cu cei care se împotriveau evoluției și modernizării și erau intoleranți față de prezența femeilor în poziții de putere. - sursa


miercuri, 18 mai 2016

”Noaptea muzeelor” la Botoșani

Muzeul Judeţean Botoşani organizează sâmbătă, 21 mai 2016, Noaptea Muzeelor, ediţia 2016. Între orele 18.00–24.00 vor fi deschise publicului, gratuit, Muzeul de Istorie şi Muzeul de Etnografie Botoşani.
La Muzeul de Istorie vor putea fi vizitate expoziţia permanentă, precum şi expoziţiile temporare „Botoşanii lui Eminescu” şi „Monarhia constituţională în România - 150” (2 lei taxa de vizitare), care reuneşte piese reprezentative pentru Casa Regală a României, aflate în colecțiile Muzeului Național Peleș și ale Complexului Muzeal Național Moldova, Iași.

Muzeul de Etnografie va prezenta expoziţia permanentă, iar de la ora 19.00 vizitatorii vor putea participa la vernisajul expoziţiei de artă plastică „Viziuni multiple asupra motivelor decorative tradiționale”, realizată în parteneriat cu Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoșani și Asociația „Fioravante” Botoșani.

luni, 16 mai 2016

Ateliere de muzică gratuite la Botoșani finalizate în cadrul celei de-a 48-a ediții a ”Întâlnirii de astăzi”



Asociația culturală Vis de Artist a organizat în perioada 9-15 mai Ateliere de muzică gratuite pentru copiii din Botoșani. Atelierele au fost incluse în cadrul proiectului ”Comunică prin artă, implicându-te” și s-au derulat în Săptămâna Națională a Voluntariatului. Aproximativ 70 de copii au participat la aceste ateliere coordonate de prof. dr. Cătălina Constantinovici, într-o atmosferă asigurată de ”Valsul florilor” de Ceaikovski ori de ”Bolero-ul” lui Ravel.
Duminică, 15 mai, la Muzeul Județean Botoșani, a avut loc a 48-a ediție a programului multianual cultural-artistic-educativ ”Întâlnirea de astăzi”. Spectatorii au putut urmări, printre altele, exerciții demonstrative, bazate pe metode moderne de educație muzicală, prezentate de către fetele din grupul vocal ce reprezintă Asociația culturală Vis de Artist.

Evenimentul de duminică a marcat două zile importante din luna aprilie: Ziua Mondială a Vocii – 16 aprilie și Ziua Internațională a Jazz-ului – 30 aprilie, invitatul ediției fiind domnul dr. Cornel Saradan. În finalul manifestării organizate de Asociația culturală Vis de Artist în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, cei prezenți au putut surprinde momente muzicale desprinse din cadrul Atelierelor, prin demonstrații practice.



duminică, 8 mai 2016

Începe proiectul ”Botoșaniul muzical” 2016



Asociația culturală Vis de Artist anunță lansarea proiectului ”Botoșaniul muzical”, organizat în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, cu sprijinul Municipiului Botoșani și al Consiliului Local Botoșani.  Proiectul se va derula în perioada 9 mai – 30 iunie 2016 în Botoșani, scopul acestuia fiind de a oferi o mai mare vizibilitate pe plan local, naţional şi internaţional tradiţiei culturale botoşănene,  implicând în realizarea activităţilor tineri voluntari, dar şi perso­nalităţi din domeniu.
Printre obiectivele proiectului se numără: implicarea tinerilor în acţiunile menite a redescoperi şi pune în valoare trecutul cultural şi artistic al Botoşaniului; susţinerea şi promovarea tinerelor talente din di­ver­se arii de manifestare artistică, de Ziua Europeană a Muzicii; realizarea publicaţiei Botoşani, oraş al muzicii  europene II, în care vor fi incluse articole şi studii dedicate persona­lită­ţilor locale şi altor muzicieni europeni.
În data de 21 iunie, de Ziua Europeană a Muzicii, vor fi susținute patru activități: Lansarea publicaţiei ”Botoşani, oraş al muzicii europene”, vol. al II-lea; Workshop-ul susţinut de artiștii Gabriela Costa și Alex Man, Re­ci­talul Vis de Artist, În­tâl­nirea cu artiștii Gabriela Costa și Alex Man. 

Proiectul ”Botoșaniul muzical” urmărește să atingă mai multe rezultate, precum: editarea unei publicaţii de calitate prin intermediul căreia să fie promovate valorile muzicale locale, diseminarea ultimelor rezultate desprinse din studiile publicate, organizarea unui recital muzical calitativ pentru publicul botoșănean, realizarea unei întâlniri între două personalități muzicale şi participanți/comunitatea locală.
 Blogul proiectului
Proiectul este realizat cu sprijinul Municipiului Botoșani și al Consiliului Local Botoșani. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Botoșani și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.