joi, 31 martie 2016

Programul Cinematografului ”Unirea” Botoșani

Cinematograful ”Unirea” din Botoșani vă invită la film. În perioada 1-7 aprilie 2016 puteți urmări:
 
ORA 13 - AL ȘAPTELEA PITIC 

Haideţi să pornim în marea aventură fantastică a celor şapte pitici!

Este ajunul celei de-a 18-a aniversări a prinţesei Rose, iar la castelul Fantabularasa tot regatul se pregăteşte pentru sărbătoare. Au sosit deja Albă ca Zăpada, cei şapte pitici, Cenuşăreasa şi Scufiţa Roşie.

https://www.youtube.com/watch?v=idf1KvJkAB0 
 

ORA 15 – OPERAȚIUNEA ARTIC 


Din cauza unei greșeli tragice, Julia, în vârstă de 13 ani, și Ida și Sindre, sora și fratele ei gemeni de opt ani, ajung pe o insulă părăsită. Nimeni nu știe unde sunt. Trebuie să înfrunte teama, dar și provocări periculoase: animale sălbatice, vremea dezlănțuită, lipsa hranei și problema comunicării cu lumea civilizată. Cine îi va salva?
 
 

ORA 17 - MINTE-MĂ FRUMOS ÎN CENTRUL VECHI 

Regia: Iura Luncasu

În regia lui Iura Luncașu și cu un scenariu semnat de Adrian Lustig, "Minte-mă frumos în Centrul Vechi" spune povestea a cinci tineri actori ce pregătesc un spectacol într-un teatru din Centrul Vechi. Doru, Dora, Lucy, Alecu și Freddy alcătuiesc un armonios pentagon amoros. Dora și Lucy sunt îndrăgostite de Doru, dar Doru e îndrăgostit de păcănele. Alecu e îndrăgostit de Dora, dar se mulțumește cu Lucy. Lucy se mulțumește cu toți, dar Freddy... Chiar: pe cine iubește Freddy? Că doar nu pe Antonio, sufleurul trupei... Un singur lucru e cert: cămătarii nu-l iubesc deloc pe Doru, mai ales când e în joc onoarea brandului Marlon. Noroc cu Toni, care, deși au trecut trei ani de la „Minte-mă frumos”, nu și-a pierdut talentul de hacker. Și cum Oana, soția lui, și-a pus în minte să-i nășească pe Dora și Doru, Toni mai lovește o dată.
 
 
 
ORA 19 – LOVE

Regia: Gaspar Noé

Murphy este un american la Paris care intră într-o relație foarte tensionată atât sexual cât și emoțional cu Electra, o tânără ușor instabilă. Fără să știe ce efect ar putea avea asupra relației lor, cei doi o invită în patul lor pe atrăgătoare lor vecină.


 

Inedit: Reconstituire istorică la Muzeul Județean Botoșani

Pentru prima dată la Botoșani, în zilele de 2-3 aprilie 2016, începând cu ora 11.00, va avea loc evenimentul cultural de reconstituire istorică “La Frontieră. Daci și Romani în Barbaricum”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Geto-Dacii din Moldova, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Activitățile se vor desfășura la Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Județean Botoșani. Prezentările interactive pentru publicul larg vor fi susținute de către Drd. Cătălin Borangic (MNUAI): “Armele războinicilor daci din timpul Regatului” si Dr. Radu Zăgreanu: “Soldatul roman la granița Daciei romane”. Membrii Asociaţiei Geto-Dacii din Moldova vor prezenta o serie de costume specifice perioadei antice, prin copiile fidele ale obiectelor arheologice: arme, armuri, bijuterii, podoabe specifice epocii, precum şi elemente de vestimentaţie, folosind exclusiv metodele si materialele din perioada antică. Membrii asociaţiei vor reproduce și scene de lupte şi antrenamente.

Reconstituirea istorică (reenactmentul) se ocupă de punerea în scenă prin persoane echipate după modelul epocii reconstituite, dar și a unor practici civile și militare cunoscute și consemnate de istorie. Aceste activități se derulează după scenarii bine stabilite și au un grad înalt de rigurozitate.

Perioada antică a teritoriului județului Botoşani este una extrem de bogată și acest lucru se reflectă îndeosebi în însemnatele descoperiri arheologice. Aceste descoperiri permit să prezentăm publicului multe aspecte inedite și mai puțin cunoscute ale perioadei antice. Publicul ţintă al evenimentului este format din tineri şi elevi pe care Muzeul de Istorie din Botoşani îi invită să redescopere istoria antică şi arheologia într-un mod inedit, printr-o componentă interactivă.
https://www.facebook.com/events/549677508534137/?active_tab=posts 

joi, 3 martie 2016

Programul Cinematografului ”Unirea” Botoșani


Cinematograful ”Unirea” din Botoșani vă invită la film. În perioada 4-10 martie 2016 puteți urmări:

ORA 13 - MÂINI GESTURI ARTĂ

Filmul documentar este regizat de Francesco Clerici și îi are în distribuție pe Nicolae Ciortan, Mario Conti, Elia Alunni Tullini.
Documentarul surprinde procesul de creaţie a uneia dintre celebrele sculpturi de câini ale artistului Velasco Vitali, de la ceară la bronzul finisat, în Fonderia Artistica Battaglia din Milano. Filmul urmăreşte lucrul unor artizani pricepuţi în turnătoria artistică deschisă în urmă cu o sută de ani şi prezintă vechea tradiţie a sculpturii în bronz, neschimbată din secolul al VI-lea î.e.n.
https://www.youtube.com/watch?v=Fjm2Es6oQqQ
Documentarul MÂINI. GESTURI. ARTĂ. a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secțiunii FORUM a Festivalului Internațional de Film de la Berlin în 2015 și a fost distins cu premiul FIPRESCI.
„Sculptura nu este un concept. Sculptura este un gest al mâinii, un gest de iubire. În gesturile corpului nostru putem defini relația noastră cu lumea, modul în care o vedem, o simțim, modul în care ea ne aparține” - Giacomo Manzù, sculptor italian.

ORA 15 – TINEREȚE 

"La giovinezza" spune povestea a doi bătrâni prieteni - un dirijor și compozitor, pe de o parte, și un regizor, pe de altă parte. Aceștia se gândesc cât mai au de trăit, în timp ce își petrec vacanța în Munții Alpi. 
Filmul urmărește eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum și relațiile pe care le au cu copiii lor, dar și modul în care aceștia interacționează cu ceilalți oaspeți ai hotelului la care sunt cazați.

ORA 17 - JURNALUL UNEI CAMERISTE 

”Jurnalul unei cameriste este o adaptare a romanului cu același nume, al lui Octave Mirbeau, despre o tânără frumoasă și ambițioasă, Celestine, care lucrează ca o cameristă pentru un cuplu bogat în Franța. Întâmplările au loc la începutul secolului al XX-lea.
https://www.youtube.com/watch?v=c1GlPz-HXgo
Lea Seydoux, în rolul lui Celestine, joacă tânăra cameristă, curtată și admirată pentru frumusețea ei, care tocmai a fost angajată la casa familiei bogate Lanlaire, lângă Paris. Celestine are de-a face cu avansurile domnului Lanlaire și strictețea doamnei Lanlaire în același timp. Totodată aici face cunoștință cu Joseph, grădinarul preaiubit al familiei, pentru care simte o fascinație insalubră.
Filmul ne poartă prin viața de zi cu zi al unui sat micuț și liniștit de lângă Parisul decadent și prin viețile și soarta personajelor aparținând de două grupuri sociale opuse.
Filmul a fost nominalizat pentru Leul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2015.

ORA 19 - LEGEA PIEȚEI

La 51 de ani, după 20 de luni în șomaj, Thierry își găsește un nou loc de muncă, însă acesta îl pune în fața unei dileme morale. Poate accepta orice, doar ca să-și păstreze serviciul?