miercuri, 22 iunie 2016

Vis de Artist promovează „Botoșaniul muzical” de Ziua Europeană a Muzicii



Asociația culturală Vis de Artist a organizat pe 21 iunie 2016 evenimentul Botoșaniul muzical. Manifestarea s-a desfășurat la Muzeul Județean Botoșani și a inclus următoarele activități: lansarea publicației Botoșani, oraș al muzicii europene II, recitalul Vis de Artist și Întâlnirea cu Gabriela Costa și Alex Man.
Volumul lansat de Ziua Europeană a Muzicii cuprinde două părți – Botoșaniul muzical și Zona muzicii europene. 17 studii au fost incluse în cadrul acestui volum coordonat de prof. dr. Cătălina Constantinovici. Au scris articole despre personalități muzicale botoșănene: lector univ. dr. Oana Rădulescu Velcovici, prof. univ. dr. Lavinia Coman, prof. univ. dr. DHC Grigore Constantinescu, conf. univ. dr. Veronica Gaspar, de la Universitatea Națională de Muzică din București (U.N.M.B.), prof. dr. Roxana Susanu – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, conf. univ. dr. Daniela Cojocaru – Universitatea „Ovidius” Constanța, prof. univ. dr. Mariana Popescu (compozitor, muzicolog, personalitate muzicală botoșăneană), prof. dr. Cătălina Constantinovici – Asociația culturală Vis de Artist Botoșani și prof. dr. Dorica Coca – Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani. În partea a doua a volumului, în secțiunea dedicată Zonei muzicii europene, au fost introduse studii semnate de: dr. Eugen-Bogdan Popa – c.d.a. la U.N.M.B., conf. univ. dr. Mariana Frățilă - Universitatea „Ovidius” Constanța, masterand Georgiana Holban – Universitatea de Arte „George Enescu” Iași (U.A.G.E.), conf. univ. dr. Luminița Rotaru-Constantinovici și lector universitar dr. Andrei Enoiu – U.A.G.E., prof. Anamaria Biaciu-Popa - Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, prof. Despina Constantinovici și prof. dr. Ioana-Mina Enoiu-Pânzariu – Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Pentru a promova acest volum, pe 21 iunie, la Muzeul Județean Botoșani (partener al proiectului) au fost prezenți: Diana Săsărman – Cluj (semnatara prefeței), Marieta Baciu – Botoșani, Despina Constantinovici – Iași, Oana Rădulescu Velcovici – București, Corneliu Rădulescu – București, Mariana Popescu – Constanța și Cătălina Constantinovici – Botoșani. A fost o lansare sub semnul lui Enescu, întrucât în 2016 se împlinesc 135 de ani de la nașterea marelui muzician. Deschiderea activității a fost realizată de copiii de la Asociația culturală Vis de Artist, care au prezentat un moment realizat prin metoda Jacques Dalcroze, pe un fragment din Rapsodia română nr. 1  de George Enescu, și s-a finalizat prin audierea Baladei pentru vioară și orchestră a marelui compozitor.
În aceeași zi, în cadrul evenimentului „Botoșaniul muzical”, a fost realizat un workshop cu 13 copii și tineri, susținut de invitații Gabriela Costa și Alex Man, iar finalitatea acestui atelier muzical s-a produs la Întâlnirea cu Gabriela Costa și Alex Man. Copiii de la Asociația culturală Vis de Artist au prezentat în cadrul Recitalului Vis de Artist un program inedit, bazat pe metode moderne de educație muzicală activă. Seara s-a încheiat cu recitalul susținut de Gabriela Costa și Alex Man, care a inclus muzică braziliană, românească, cu tente de jazz și folclorice. La final, invitații au fost asaltați de copii, pentru a obține fotografii și autografe.
În cadrul acestui proiect, au fost identificate, în Centrul istoric al orașului, clădiri emblematice pentru cultura locală, ce pot fi vizualizate pe Blogul proiectului, și care, pe 21 iunie, au putut admirate în expoziția organizată în holul Muzeului.
Botoșaniul muzical 2016 reprezintă a 49-a ediție din cadrul programului cultural-artistic-educativ Întâlnirea de astăzi, derulat de către Asociația culturală Vis de Artist din anul 2008. În acest an, proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoșani și al Consiliului Local Botoșani.

Proiectul este realizat cu sprijinul Municipiului Botoșani și al Consiliului Local Botoșani. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Municipiului Botoșani și nu implică nici o responsabilitate din partea acestuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.