duminică, 22 februarie 2015

De Dragobete, cu Vis de Artist



Duminică, 22 februarie 2015, Asociația culturală Vis de Artist a organizat în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani manifestarea intitulată ”De Dragobete suntem împreună!”. Inclusă în programul cultural-artistic-educativ ”Întâlnirea de astăzi”, acțiunea a inclus momente muzicale diverse (muzică clasică, ușoară, populară, folk), poetice, și o expoziție realizată de elevii clasei de pictură a doamnei prof. Genoveva Gordaș, de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani. Despre semnificația sărbătorii de Dragobete a vorbit doamna etnograf Steliana Băltuță, care a prezentat publicului, printre altele, poezia ”Cântec de primăvară” scrisă de George Coșbuc și apărută în ziarul ”Unirea” din 18 aprilie 1903. Momentele artistice au fost susținute de reprezentanții Vis de Artist, dar și de invitații lor de la: Școala nr. 6 – Claudia Cîrcu, prof. Theodor Grădinaru, Asociația Happy – Vasile Nedea, Asociația Nevăzătorilor din Botoșani – Claudia Țilia. În cadrul acestei manifestări a fost desemnat Voluntarul Vis de Artist 2014. După o scurtă prezentare a voluntarilor Asociației, au fost expuse cinci nominalizări, iar câștigătoare a fost desemnată Sabina Budacă. Întreaga manifestare a fost prezentată de actrița Lidia Uja, care a realizat momente interactive atât cu protagoniștii zilei, cât și cu spectatorii din sală.




vineri, 13 februarie 2015

Marcian NEAMȚU - expoziție personală la Botoșani



Muzeul Judeţean Botoşani găzduieşte, în perioada 14 februarie – 6 martie 2015, în spaţiul Galeriilor de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani, expoziţia ,,De neamul... Nemţilor” - MARCIAN NEAMŢU – expoziţie personală.

Cele peste 70 de lucrări de pictură şi grafică, reprezentând cu precădere peisaje şi naturi statice, realizate în ulei pe pânză, ulei pe carton şi în acuarelă sunt expuse în premieră,
Marcian NEAMŢU s-a născut la 13 iunie 1938 în comuna Coţuşca, satul Crasnaleuca. Pasionat de desen şi de pictură, în 1958 devine absolvent al Şcolii Medii de Artă Plastică din Iaşi, iar în anul 1964 finalizeză cursurile Institutului Pedagogic – Facultatea de Arte Plastice Iaşi, la clasa profesorului Costache Agafiţei. Începând din 1964 şi până în anul 2003, la pensionare,  Marcian NEAMŢU a lucrat ca profesor de desen la Şcoala gimnazială nr. 7 din Botoşani.
De-a lungul carierei sale didactice, profesorul Marcian NEAMŢU  a fost responsabil al Comisiei metodice a profesorilor de desen din judeţul Botoşani şi inspector de specialitate (desen) – 1969. A fost, de asemenea,  unul dintre membrii fondatori ai Societăţii profesorilor de muzică şi desen din România  şi preşedintele filialei acesteia pentru judeţul Botoşani (1971).
  • Expoziţii colective:
-          1974-1984 – participări la expoziţii colective;
-          1972 – participare la expoziţia interjudeţeană a membrilor Societăţii profesorilor de muzică şi desen din România, expoziţie organizată la Casa Corpului Didactic Botoşani;
-          1981–1984 – colaborator la organizarea expoziţilor de la Casa Corpului Didactic Botoşani;
-          1971-1975 – participări la Taberele de creaţie şi expoziţii la Năvodari (1971), la Constanţa (1973) şi la Mangalia (1975).
● Lucrări în colecţii particulare: Rusia, Germania, Italia, Spania, Israel.
Intenţia de a realiza o expoziţie personală la Galeriile botoşănene exista de mult timp, dar concretizarea ei – din motive obiective - s-a putut împlini abia acum.
Vernisajul, care va avea loc sâmbătă, 14 februarie 2015, ora 14, la Galeriile de Artă ,,Ştefan Luchian” Botoşani este o invitaţie lansată de un artist cu o sensibilitate deosebită.
 Program de vizitare: zilnic, între 9 și 17. Intrarea gratuită.