sâmbătă, 31 mai 2014

Programul Noului Cinematograf al Regizorului Român, 29 mai - 5 iunie 2014

Joi, 29 mai
22:00 Hoțul de lumină/Svet-Ake de Aktan Arym Kubat, Kîrgîstan, 80 min. Dramă. Cu Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova

Vineri, 30 mai
PREMIERĂ 18:30 Wałęsa de Andrzej Wajda. Film biografic despre Lech Wałęsa. Polonia. 127 min.
20:45 Selfie de Cristina Iacob.Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min. AP-12

Sâmbătă, 31 mai
PREMIERĂ 13:30 Wałęsa de Andrzej Wajda. Film biografic despre Lech Wałęsa. Polonia. 127 min.
15:45 Eu și tu/Io e te de Bernardo Bertolucci, Italia. 2012. Cu Tea Falco, Jacopo Olmo Antinori, Dramă 103 min.

Duminică, 1 iunie
14:00 WASTE LAND de Lucy Walker, 2010, SUA, 99 min. Documentar.
PREMIERĂ 15:45 Wałęsa de Andrzej Wajda. Film biografic despre Lech Wałęsa. Polonia. 127 min.
18:00 Selfie de Cristina Iacob.Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min. AP-12
20:10 Closer to the Moon de Nae Caranfil. Cu Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd, Tim Plester, Christian McKay. 2012. 117 min. Comedie, Dramă.  AP-12

Luni, 2 iunie
20:00 Selfie de Cristina Iacob.Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min.  AP-12

Marţi, 3 iunie
18:30 Selfie de Cristina Iacob.Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min. AP-12
20:40 Un eveniment fericit/ Un heureux événement de Rémi Bezançon, Franța, 2011, 107 min. Comedie/Drama. Cu: Louise Bourgoin, Pio Marmaï

Miercuri, 4 iunie
18:30 Niascharian - Să Renaștem ! de Leonard Tonitza. Documentar. România. 75 min. Q&A cu regizorul și echipa filmului
20:30 Selfie de Cristina Iacob. Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min. AP-12

Joi, 5 iunie
19:00 La grande bellezza/ Marea frumuseţe de Paolo Sorrentino. 2013. Cu Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Verdone. 142 min. Comedie/ Dramă. N-15

Cursuri intensive de vară pentru copii, adolescenți și adulți, la Institutul francez Iași

Cursurile intensive de vară pentru copii, adolescenți și adulți, vor avea loc în perioada 23 iunie- 25 iulie 2014, la Institutul francez Iași (IFI), înscrierile realizându-se până pe 20 iunie, de luni până joi, de la 09.00 la 18.00, si vineri de la 09.00 la 16.00.

I. CURSURI INTENSIVE DE LIMBA FRANCEZA PENTRU COPII SI ADOLESCENTI
Cautati o activitate placuta si utila pentru vacanta copilului dumneavoastra? V-ati gandit ca una dintre cele mai bune investitii pentru copilul dumneavoastra este invatarea limbilor straine? Va asteptam pentru a va conduce copilul intr-o lume de poveste.

I.a. Clubul de vacanta
Cursurile sunt adaptate publicului tanar, pe paliere de varsta, si propun un mod de lucru interactiv si agreabil. Elevii sunt incurajati sa-si valideze competentele, obtinand o diploma internationala DELF (DELF Prim, pentru ciclul primar, si DELF Junior, pentru gimnaziu).
Cursurile intensive de vara pentru cei mici cuprind ateliere tematice si activitati ludice: teatru de marionete construite chiar de copii, cantece, ghicitori, jocuri in limba franceza.

Structura: 3 saptamani, zilnic cate 2 ore
Loc de desfasurare: Caravana Institutului Francez Iasi/Bibliobus des enfants, autobuz special utilat pentru a-i primi pe prichindei si a-i conduce in aventura vacantei de vara „à la française”!

I.b Modul intensiv (iunie-octombrie) de pregatire a examenelor DELF Junior, sesiunea noiembrie 2014
Diplomele DELF sunt utile atat elevilor care doresc sa se inscrie la liceu in clase bilingve, elevilor de liceu care vor avea doua probe de limbi straine la bacalaureat (DELF-ul putand fi echivalat cu una dintre ele), cat si elevilor de gimnaziu, in contextul noilor reglementari ale Legii Educatiei: Portofoliului educational al elevului necesar la admiterea la liceu.
Valabile pe viata, diplomele DELF sunt recunoscute international, atat pentru studiile universitare in spatiul francofon, cat si in viitoarea cariera.

Structura: iunie-octombrie 2014
Loc de desfasurare: Colegiul National Iasi

I.c. Franceza pentru cei mici
Curs optional de initiere in limba franceza pentru gradinite (grupele mijlocie si mare), acreditat de Ministerul roman al Educatiei Nationale.
Inscrierile vor avea loc in gradinite pana la sfarsitul lunii iunie pentru anul scolar 2014-2015.

Structura: septembrie 2014-iunie 2015
Loc de desfasurare: gradinite din Iasi


II. CURSURI INTENSIVE DE LIMBA FRANCEZA PENTRU ADULTI
Un atu real pentru ocuparea unui loc de munca in Franta si in tarile francofone!
Institutul Francez Iasi este unicul centru de examene din zona Moldovei care elibereaza diplome si atestate de limba franceza recunoscute international. Cursurile oferite de IFI asigura cunostinte generale si specifice de limba, cultura si civilizatie franceza intr-un mediu placut si antrenant.
Cursantii au posibilitatea de a obtine atestate si diplome (DELF-DALF) care certifica utilizarea limbii franceze, in functie de nivel – A1, A2, B1, B2, C1, C2. Persoanele care doresc sa studieze in Franta sau sa emigreze in Canada pot sustine la IFI testele internationale TEF, e-TEF, TEFaQ, e-TEFaQ, e-TEF Canada.
Oferta de cursuri intensive are in vedere atat franceza generala, franceza afacerilor, franceza medicala, franceza pentru turism, cat si franceza juridica.

Structura: module intensive de 54 de ore, timp de 4 saptamani
Loc de desfasurare: Institutul Francez Iasi
http://www.institutfrancais-roumanie.com/

”Caravana copiilor” la Institutul francez Iași

„Caravana copiilor” include atelierele ludice ala Institutului francez Iași, care vor avea loc în perioada 16-20 iunie 2014. Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2014.

In avanpremiera activitatilor Clubului de vacanta de trei saptamani (iunie-iulie 2014), Institutul Francez Iasi invita copiii cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani sa participe la atelierele ludice GRATUITE din saptamana 16-20 iunie, Découvrons le français par le jeu et la lecture, care vor avea loc in cadrul Caravanei copiilor:
• Atelierele „Chante, joue, bricole, apprends!” (pentru copii de 4-6 ani şi 7-10 ani).
• Atelierele de sensibilizare la lectura „Lecteurs en herbe”:
      - „Jouez avec Mi et Moi”: pentru copii de 4-6 ani;
      - „L’Ogresse et les sept chevreaux”: pentru copii de 7-12 ani;
      - „Tu seras funambule comme papa”: pentru copii de 7-12 ani;
      - „Olli, le petit éléphant”: pentru copii de 7-12 ani.
• Atelierele de improvizatie teatrala pentru liceeni: Le Petit Prince
• Recital interactiv in franceza cu participarea coralei „Mélodie” a Institutului Francez Iasi

Parintii pot participa alaturi de copii la ateliere, in limita locurilor disponibile. Inscrierile se fac in perioada 2-14 iunie, individual sau prin intermediul profesorilor/educatorilor.
Copiii participanti la atelierele GRATUITE vor beneficia de o reducere de 10% la inscrierea pentru Clubul de vacanta 2014!
Programul detaliat va fi disponibil se www.institutfrancais.ro (pagina Iasi) si pe pagina de Facebook a Institutului Francez Iasi, incepand de luni, 2 iunie.
Evenimentele vor avea loc in cadrul Institutului Francez Iasi, bd. Carol I nr. 26.



Premieră la Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale”

Din 29 mai 2014, de la ora 20.00, în Sala Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti, doi îndrăgiţi şi experimentaţi actori ai teatrului, Ilinca Goia şi Ioan Andrei Ionescu vă dau întâlnire cu o tulburătoare poveste de dragoste, Anonimul Veneţian (Anonimo veneziano) de Giuseppe Berto.
Anonimul Veneţian este o scurtă şi ultimă întâlnire între doi oameni care au cunoscut, de tineri, marea dragoste unul în braţele celuilalt şi pe care viaţa, cu meandrele ei imprevizibile, i-a separat. Se regăsesc pentru o zi. O trăiesc cu intensitatea unei vieţi întregi. Două firi pătimaşe, imprevizibile, prinse într-o iubire ca-n filme şi un final mai presus de o… moarte la Veneţia; pe ei nimic nu-i poate despărţi, dincolo de toate despărţirile...
Următoarele reprezentaţii vor avea loc la începutul lunii viitoare, în zilele de: 1, 4, 7 şi 8 iunie, de la ora 20.00.
http://www.tnb.ro/ro

joi, 29 mai 2014

Muzeul Țăranului Român, prezent la BOOKFEST 2014

În perioada 28 mai – 1 iunie 2014, are loc cea de-a IX-a ediţie a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ce se va desfășura la Romexpo, București.
Muzeul Național al Țăranului Român va fi prezent la această ediție BOOKFEST 2014 (la standul C54 din pavilionul C4) prin Editura MARTOR, cu 2 titluri noi: Portret / Atelier: Ioana și Dumitru Mischiu și Maria Pipaș / dantele și broderii; cu o carte premiată (cu o mențiune) în cadrul ediției a III-a a concursului Gala BUN DE TIPAR 2014 la secțiunea „carte de popularizare” (volumul Drumul Crucilor) și cu o lansare-dezbatere: Revista MARTOR nr. 18 - Remembering Childhood, la Cafeneaua Literară Julius Meinl, pavilionul C4, vineri, 30 mai, orele 18.00 – 18.30.
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

Târgul cu povești la Muzeul Țăranului

Muzeul Național al Țăranului Român organizează trei zile minunate pentru cei mici, la Târgul cu povești.
De vineri, 30 mai, până duminică, 1 iunie 2014, între orele 10.00 și 18.00, organizatorii îi așteaptă pe copii cu: jocuri și jucării, cărți de povești și de colorat, haine și hăinuțe, croșeturi și straie populare; demonstrații și ateliere; filme, basme și povestiri pentru copii, în lectura interactivă a actriței Alexandrina Halic; concert extraordinar Ada Milea și invitații săi.
Intrarea este liberă.
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

”Jucării din lut”, la Muzeul Național al Țăranului Român

În 29 mai, în ajunul sărbătoririi Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național al Țăranului Român pregătește un dar celor mici. Pentru prima dată, în expunerea permanentă a unui muzeu din România, copiii se vor bucura de o sală doar a lor, cu jucării din lut făcute în satul tradițional.
Expoziția va fi deschisă în sala destinată TIPOLOGIILOR, gândită ca o zonă a pedagogiei vizuale, o „sală-fagure“, care să ofere posibilitatea prezentării diversității de tipologii și de forme ale acestui domeniul al creației țărănești spre a atrage și încânta publicul în general și pe copii, în special.
În satul tradițional, în cadrul economiei naturale, în care predomina munca manuală, țăranul își agonisea singur hrana, uneltele, țesăturile pentru haine și casă.
Nu erau însă uitați nici copiii. Pentru amuzamentul și jocurile acestora se făceau jucării care îi bucurau și îi familiarizau cu lumea adulților, le dezvoltau manualitatea și imaginația dar, mai ales, reglau starea afectivă a copilului care rămânea acasă în grija unui frate mai mare sau a bătrânilor, atâta timp cât părinții erau plecați „la câmp“ sau la alte munci.
Copilul căpăta prin joc experiențe noi, își dezvolta spiritul de observație, atenția și imaginația.
Jucăria îl amuza dar, în aceeași măsură, îl bucura și îl educa, dezvoltându-i inițiativa.
Alcătuind o adevărată lume în miniatură, care a încântat copilăria multor generații, jucăriile din lut au fost atât în satul tradițional, cât și în timpurile apropiate nouă, bucuria copiilor. Ele au o istorie veche de mii de ani.
Colecția de jucării din lut a Muzeului Național al Țăranului Român numără peste 2.000 de exemplare, din 21 de centre producătoare de jucării din lut, din sec. al XIX-lea până în contemporaneitate.
Alături de instrumente muzicale „primitive“ ca ulciorașele-fluierice, vor fi prezentate fluiere zoomorfe și antropomorfe (păsări din ogradă, cuci, cai, călăreți, berbeci, femei purtând crinolină, soldăței etc.), miniaturi avimorfe și zoomorfe (păsări, cai, câini, urși, vulpi, pești) și miniaturi după vasele de uz gospodăresc (oale, căni, ulcioare, găleți, coșulețe, farfurioare).
Vernisaj: joi, 29 mai 2014, ora 16.00, Muzeul Național al Țăranului Român, Șoseaua Kiseleff, Nr. 3.
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

”Oamenii din spatele lucrurilor”, la Muzeul de Etnografie Botoșani

Muzeul de Etnografie Botoșani, în parteneriat cu Asociația Buzzmedia și Centrul Europe Direct Botoșani, organizează atelierele de creație cu denumirea ”Oamenii din spatele lucrurilor”, ce se vor desfășura în perioada 30 mai – 1 iunie 2014. Promovarea artei populare tradiționale va fi realizată în cadrul mai multor ateliere: împletituri din sfoară, confecționare de păpuși și decorațiuni din pănuși, miniaturi din lemn, iconografie (pictură de icoane pe sticlă).

Programul atelierelor:

vineri, 30 mai, orele 15.00- 17.00,
sâmbătă, 31 mai, orele 15.00-17.00
duminică, 1 iunie, orele 10.00-12.00.

miercuri, 28 mai 2014

”Royal Fashion” cu Dan Puric, la Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București

Miercuri, 28 mai 2014, de la ora 20.00, pe scena Sălii Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti va avea loc spectacolul ”Royal Fashion” (”Moda Regală”), prezentat în premieră, pe aceeaşi scenă, cu patru ani în urmă, de Ziua Regalităţii.
Dan Puric şi Compania "Passe Partout DP" ne invită la o călătorie în timp, plasată sub semnul unei calităţi speciale, o modă care nu iese din tiparele timpului, cu o croială elegantă, seducătoare, unică, divină chiar.
Spectacol de pantomimă şi dans clasic, «îmbrăcat» de costumele de o senzuală aristocraţie ale Doinei Levintza, de coregrafia Leliei Marcu, într-un ambient imaginat de Corina Grămoşteanu şi pus în valoare de light design-ul lui Sorin Vintilă, ”Royal Fashion” este o fereastră deschisă de sufletul Artistului prin care lumea se vede altfel. Este şi o sinteză a secolelor care au distilat şi rafinat aceasta bijuterie a calităţii umane, pe care o vor purta pentru şi înspre dumneavoastră, într-o seară atemporală, Ileana Olteanu, Violeta Huluba, Nadejda Dimitriu, Lelia Marcu, Adriana Nicolae, Ion Parea, Dragoş Huluba, Adrian Nour , Ştefan Ruxanda, Paul Cimpoieru , Silviu Oltean, Vadim Rusu, Petre Voicu, Petru Ciobanu, Silviu Man, Florin Roşu, Toni Dumitrescu, într-o fascinantă stare de iubire şi «într-o îngenunchiere în faţa calităţii», cum o numeşte Dan Puric, regizorul.
Începând cu această stagiune spectacolul ”Royal Fashion”, parteneriat între Compania Passe Partout DP şi Teatrul Naţional «I.L. Caragiale», este inclus în repertoriul curent al TNB. Biletele se găsesc la Agenţia de Bilete a Teatrului Naţional și online, preţul biletelor fiind de: 70, 50 şi 20 lei. 

http://www.tnb.ro/ro 

marți, 27 mai 2014

Teatrul "Ion Creangă” sărbătorește Ziua de 1 iunie

Cu ocazia zilei de 1 iunie, Teatrul Ion Creangă le oferă în dar copiilor mici şi mari un program special de spectacole și spectacole-interactive, ateliere de jocuri teatrale sau lecturi interactive. Astfel, duminică, de Ziua Internaţională a Copiilor, Teatrul își întâmpină publicul și în spații mai puțin convenționale, în parcuri, în magazine, în muzee și biblioteci, pentru a celebra împreună vârsta copilăriei, cu exuberanța și candoarea poveștilor și jocurilor sale.

Sala Rapsodia – ora 11.00
Spectacolul „Sămânţa vrăjită”*;

Parcul „Alexandru Ioan Cuza”
orele 11.00 & 18.00
Spectacolul „Lumea lui Paparin”*;


Hipermarket Cora Pantelimon – ora 11.00 Spectacolul-interactiv „Aventuri în grădina de legume”, cu Voicu Hetel
Protagoniștii, mici animăluțe construite din fructe și legume, trec prin tot soiul de aventuri hazlii, pe care copiii le vor afla în timp ce ronțăie o gustare sănătoasă. La finalul spectacolului, aceștia sunt invitați să își realizeze propriile personaje de poveste, din aceleași materiale… delicios de neconvenționale. Spectacol adecvat pentru categoria de vârstă 3 - 6 ani. Intrarea este liberă.

Biblioteca Naţională a României (Atrium) – ora 13.00
Atelierul pentru copii „Împreună facem o poveste”
Coordonator: Mihai Verbițchi

O inițiere în lumea seducătoare a poveștilor, atelierul se bazează pe o serie de tehnici și exerciții teatrale menite să provoace imaginația. Astfel, pe parcursul unei ore, copiii au posibilitatea de a crea ei înșiși personaje, de a născoci aventuri fantastice sau de a schimba finalurile poveștilor preferate. Atelierul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 8 ani. Intrarea este liberă.

Parcul Cişmigiu – ora 16.00
Spectacolul-interactiv „Pălăria cu poveşti”;

Organizat în parteneriat cu ArCuB, spectacolul aduce laolaltă unele dintre cele mai cunoscute povești ale copilăriei, amestecate într-o pălărie magică. Cu ajutorul și implicarea spectatorilor, cei opt actori-amfitrioni (Anca Zamfirescu, Claudia Revnic, Liliana Donici, Ionuț Ciocia, Cristian Boeriu, Gabriel Coveşeanu, Cristian Creţu şi Eduard Petru Jighirgiu) vor aranja și potrivi fragmentele pentru a creiona propriile lor povești. Intrarea este liberă.

Muzeul Național al Ţăranului Român (Sala Acvariu) – ora 16.00
Lectură interactivă de povești cu Alexandrina Halic

Eveniment organizat cu sprijinul Librăriilor Humanitas „Frumoasa şi bestia”, „Alice în ţara minunilor” şi „Aladin” îi vor purta pe micii spectatori (3-6 ani), aşezaţi confortabil pe covoarele lor zburătoare sau împinși de iepuraşi albi pe aripi de visare, către castele fermecate, cu sfeşnice, candelabre şi ceainice vorbitoare, într-o aventură al cărei ghid buclucaş va fi propria lor imaginaţie. Intrarea este liberă.

*Biletele pentru spectacolele susținute la Sala Rapsodia și în Teatrul-cort din Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (fostul I.O.R), sunt disponibile în locație, dar și online, pe site-ul www.eventim.ro, și în rețeaua magazinelor partenere: Germanos, Domo, Vodafone, Orange, Librăriile Humanitas și Cărturești.

http://teatrulioncreanga.ro/ 

vineri, 23 mai 2014

Târg cu meșteșugari și produse tradiționale organizat de Fundația Kogaion 115

Fundația Kogaion 115 organizează Târg cu meșteșugari și produse tradiționale, în curtea Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 23 – 25 mai 2014.
Târgul acestei ediții, din preajma sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, reunește numeroși creatori populari, care vor expune icoane, ceramică de Korund, țesături și costume țărănești de la Gura Humorului, podoabe tradiționale, obiecte ingenios lucrate din lemn.

Din Maramureș, producătorii vin cu fructe delicioase din Șomcuța Mare, sucuri și siropuri, miere și desigur prăjituri făcute după rețetele bunicuțelor din zonă. Din Bucovina, gospodinele aduc cozonaci și poale-n brau, iar din Ardeal vor fi calde, pentru oaspeți, langoșile cu brânză și smântână.
Anticarii din curtea interioară sunt pregătiți cu nenumărate obiecte cărora trecerea anilor nu le-a luat din frumusețe.

Înainte de vizitarea expozițiilor Muzeul Țăranului, deschise vineri, 23 mai, de Noaptea Alba a Galeriilor, vizitatorii sunt așteptați cu sărmaluțe maramureșene, tochitură și pâine caldă scoasă din cuptor.

Intrarea la târg este liberă !



http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

Noaptea Albă a Galeriilor la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

23 mai 2014
Noaptea Albă a Galeriilor

În data de 23 mai 2014, Muzeul Naţional al Ţăranului Român participă la Noaptea Albă a Galeriilor cu două expoziţii Sarkis – La celălalt capăt al curcubeului, deschise între orele 18.00 şi 00.00, la sălile Irina Nicolau şi Foaier, iar la sala Tancred Bănăţeanu, între orele 18.00 şi 03.00, publicul va putea vizita expoziţia Aprehensiune: Înţelegând prin frica de a înţelege, din cadrul BB6.  



16 mai – 29 iunie 2014, Sălile Irina Nicolau și Foaier
SARKIS. LA CELĂLALT CAPĂT AL CURCUBEULUI / A L’AUTRE BOUT DE L’ARC-EN-CIEL

Aflat la prima expoziție în România, organizată la invitația Institutului Francez din București, Sarkis propune un parcurs vizual ce pune în legătură trei spații de referință în relația dintre oraș, istoria sa recentă și cultura contemporană: Muzeul Național al Țăranului Român și The Ark / Centrul Internațional pentru Artă Contemporană, Muzeul Național de Artă Contemporană. Artist emblematic al artei conceptuale, Sarkis filtrează contextul cotidian prin imagini și concepte menite să dezvăluie o perspectivă diferită de percepție, fațete ascunse și emoții noi.

Curcubeul este elementul cel mai recent din creația lui Sarkis. El funcționează în majoritatea credințelor ca o promisiune a salvării, a mântuirii, este puntea care leagă pământul de cer, este oferta unei a doua șanse, a unui nou început.  Curcubeul lui Sarkis se obiectifică și prin traseele cromatice, pe care le conține, poartă în el toate perturbările și schimbările de sens ce definesc lumea contemporană.

Proiectul de la București invită vizitatorii să-și imagineze ce se află la celălalt capăt al curcubeului, să determine o posibilă finalitate a unei construcții imaginare bazată pe percepția imaterială a lumii vizibile. Selecția realizată de Irina Cios cuprinde lucrări recente, dar și lucrări noi, realizate special. Fiecare spațiu propune o etapă în definirea conceptului: la MNȚR este vorba de devenire, la MNAC de spiritualitate, la The Ark / CIAC de trăirea vieții cotidiene. Asemeni curcubeului, nu există un punct de plecare, vizitatorii putând alege să înceapă din oricare dintre cele trei locuri.

Un artist cu o energie extraordinară, Sarkis este o prezență activă pe scena aristică internațională, anul 2014 debutând cu 2 proiecte personale (Galeria N. Obadia, Paris și Huis Marseille Museum voor Fotografie, Amsterdam). Între expozițiile sale recente sunt de menționat MAMCO - Musée d’Art Moderne et Contemporain, Geneva (2011); Centre Pompidou, Paris (2010) și İstanbul Modern (2009).

Pe durata expunerii vor fi organizate, în fiecare dintre instituțiile partenere, ateliere pentru copii și adulți, și o serie de evenimente complementare.

23 mai – 24 iulie 2014, Sala Tancred Bănățeanu
Aprehensiune. Înțelegând prin frica de a înțelege
Curator BB6 - Gergő Horváth
Artiști: Carlos Aires (ES), Matei Arnăutu (RO), Dan Beudean (RO), Adrian Dan (RO), Dromedar (NO), Arantxa Etcheverria (FR/RO), Filip Gilissen (BE), Bjørn Erik Haugen (NO), Jan Kaila (FI), Cezar Lăzărescu & 1+1 (RO), Raqs Media Collective (IN), Marilena Preda-Sânc (RO), Gabriel Stoian (RO), Stephanie Syjuco (USA/PH), János Sugár (HU), Alejandro Vidal (ES), Erwin Wurm (A), Mihai Zgondoiu (RO), Zoltán Béla (RO)

Expoziția își propune să exploreze dublul sens al cuvântului aprehensiune, frica de un eveniment posibil și în sensul de comprehensiune. Relația dintre cele două necesită o privire îndeaproape. Cum este indusă și întreținută frica de-a lungul vieții și cum devine un instrument de învățare și înțelegere. Cum este ea administrată și întreținută social, politic, cum afectează dezvoltarea ideologiei și cum acumulăm cunoașterea din frică. Acum este timpul să reevaluăm și să ridicăm întrebări despre certe aspecte ale vieții de zi cu zi care, poate, au trecut neobservate. (Fragment din textul curatorial scris de Gergő Horváth).

http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

„Eliberează-te de perfecţionism. Cultivă compasiunea faţă de tine şi copilul tău”

Atelier pentru părinți „Eliberează-te de perfecţionism.
Cultivă compasiunea faţă de tine şi copilul tău”
Marţi, 27 mai, ora 18.00 | Ludoteca „Apolodor din Labrador”
Teatrul Ion Creangă şi SuntParinte.ro, în parteneriat cu Adevărul Holding, organizează marţi, 27 mai, ora 18.00, un nou atelier pentru părinţi, intitulat „Eliberează-te de perfecţionism. Cultivă compasiunea faţă de tine şi faţă de copilul tău”. Evenimentul – care continuă seria întâlnirilor şi seminariilor pentru părinți iniţiate în luna martie, în cadrul programului „Teatrul Ion Creangă. Spaţiu viu” – se va desfăşura în Ludoteca „Apolodor din Labrador” de la sediul Bibliotecii Naţionale a României.

Dedicat subiectului perfecţionismului - orientat spre propria persoană, dar şi asupra celorlalţi - precum şi urmărilor şi efectelor acestui tip de atitudine în relaţia părinte-copil, atelierul îşi propune să iniţieze o amplă discuţie, moderată de Anca Ghinea (Creative Manager INTUITEXT) și avându-le ca invitate pe Delia Lungu (psiholog SuntParinte.ro) şi Carmen Eberhat (director editorial reviste pentru femei – Adevărul Holding), care vor oferi răspunsuri şi recomandări părinţilor care tind să aibă comportamente şi aşteptări de tip perfecţionist faţă de copiii lor.

Participarea la atelier este gratuită, în limita locurilor disponibile şi în baza înscrierilor prealabile la adresa de e-mail parenting@teatrulioncreanga.ro.

Program Noul Cinematograf al Regizorului Român 23 - 29 mai 2014

Noul Cinematograf al Regizorului Român
Program 23 - 29 mai 2014

Din cauza unor considerente de ordin juridic, proiecțiile în aer liber anuntațe anterior pe 26, 27, 28 și 29 mai, se vor muta în sală.


Vineri, 23 mai

18:30 HELI de Amat Escalante, Thriller,Mexic. Cu Armando Espitia, Andrea Vergara. 105 min. Premiul pentru Cel mai bun regizor la Cannes 2013. IM-18.
20:30 Selfie de Cristina Iacob.Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min.

Sâmbătă, 24 mai

14:00 HANNAH ARENDT de Margarethe von Trotta; Germania, 113, Dramă. Cu: Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer.
16:10 Hoțul de lumină/ Svet-Ake de Aktan Arym Kubat, Kîrgîstan, 80 min. Dramă. Cu Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova.
18:00 La grande bellezza/ Marea frumuseţe de Paolo Sorrentino. 2013. Cu Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Verdone. 142 min. Comedie/Dramă. N-15.
20:30 Selfie de Cristina Iacob. Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min.

Duminică, 25 mai

14:00 La grande bellezza/ Marea frumuseţe de Paolo Sorrentino. 2013. Cu Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Verdone. 142 min. Comedie/Dramă. N-15.
16:30 Tânără şi frumoasă/ Jeune & jolie de François Ozon. 2013. Cu Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Fantin Ravat. Dramă. 95 min.
18:30 Selfie de Cristina Iacob. Cu Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hojda, Crina Semciuc, Alexandru Călin. 2014. Comedie.123 min.
20:45 Inside Llewyn Davis de frații Coen. Cu Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake. S.U.A, 105 min, 2013. Grand Prix Cannes 2013.

Luni, 26 mai

18:30 La grande bellezza/ Marea frumuseţe de Paolo Sorrentino. 2013. Cu Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Verdone. 142 min. Comedie/Dramă. N-15.
21:30 Borgman de Alex van Warmerdam. Cu Jan Bijvoet, Hadewych Minis, Alex van Warmerdam, Jeroen Perceval. Thriller. 113 minute. Olanda/Belgia/Danemarca.

Marţi, 27 mai - ziua François Ozon

18:30 În casă/ Dans la maison de François Ozon. Thriller. Franta. Cu Kristin Scott Thomas, Emmanuelle Seigner, Denis Menochet, Fabrice Luchini. 105 min.
21:30 Tânără şi frumoasă/ Jeune & jolie de François Ozon. 2013. Cu Marine Vacth, Géraldine Pailhas, Frédéric Pierrot, Fantin Ravat. Dramă. 95 min. 

Miercuri, 28 mai

22:00 Beasts of the southern wild/ Tărâmul visurilor de Benh Zeitlin, 2012, 93 min, Dramă. Cu Quvenzhané Wallis, DwightHenry. AP-12.

Joi, 29 mai

22:00 Hoțul de lumină/ Svet-Ake de Aktan Arym Kubat, Kîrgîstan, 80 min. Dramă. Cu Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova
http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

marți, 20 mai 2014

"Comunică prin artă, implicându-te!” la Botoșani, eveniment organizat în Săptămâna Națională a Voluntariatului

             Asociația culturală Vis de Artist a organizat în perioada 14-18 mai 2014 a VI-a ediție a proiectului ”Comunică prin artă, implicându-te!” la Botoșani. În acest an, evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Uvertura Mall, Mischa Kids Club și Muzeul Județean Botoșani, și a inclus: Campania ”Fii voluntar pentru cultură!”, ”Zâmbetul copilăriei”, susținut de Mischa Kids Club, Workshop muzical coordonat de voluntari Vis de Artist, Atelierul de creație, realizat cu voluntari Vis de Artist și cu sprijinul dnei învățătoare Liliana Budacă, și Festivalul Vis de Artist, ediția a III-a, prin implicarea profesorilor/reprezentanților coordonatori: Asociația Clubul Sportiv ”Fashion Dance”, Școala Populară de Arte Botoșani, Școala gimnazială nr. 12 Botoșani, Școala gimnazială ”Dan Iordăchescu” Hlipiceni, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” Botoșani, Asociația Drumeții montane Tg. Jiu, județul Gorj.

Participanții au avut oportunitatea de a cânta alături de alți copii diferite melodii pe care le-au învățat în cadrul Workshop-ului muzical și le-au prezentat parțial pe scena Festivalului Vis de Artist, au desenat, au realizat brățări și modele origami în Atelierul de creație, au fost alături de Minnie și Mickey, au  beneficiat de face painting la ”Zâmbetul copilăriei” și s-au manifestat artistic în cadrul Festivalului. Copii cu vârste cuprinse între 3 și 20 de ani au evoluat timp de trei ore pe scena amplasată în Uvertura Mall, într-un cadru prietenesc și cordial, prezentând un program variat (muzică vocală și instrumentală, dans, teatru), destinat tuturor persoanelor iubitoare de frumos. Au fost prezenți tineri talentați din Botoșani, Vlăsinești, Unțeni, Dorohoi, Săveni, Vorniceni, Bucecea, Frumușica, care au reprezentat Clubul sportiv ”Fashion Dance”, Școala Populară de Arte Botoșani, Școala nr. 6 ”Grigore Antipa”, Școala Gimnazială nr. 11, Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Școala Gimnazială ”Octav Băncilă” (nr. 7), Colegiul Național ”A.T. Laurian”, Asociația culturală Vis de Artist, Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, Clubul copiilor și elevilor Dorohoi, Liceul Teoretic ”Dr. M.Ciucă” Săveni, Fundația Claudia Vorniceni, Școala Gimnazială nr. 12 Botoșani, Liceul Tehnologic Bucecea. Momentele artistice incluse în Festival au fost coordonate de următoarele cadre didactice: Simona Anușca, Natalia Ghiorghiță, Cătălina Constantinovici, Alin Stoleru, Corina Palade, Daniela Simion, Andrada Corduneanu, Florin Ciobanu, Constantin Dicu, Paul Ciprian Mihai, Liviu Ciulei, Carmen Vrabie, precum și de voluntarele Vis de Artist Marta Paladi și Manuela Tican.
Proiectul a fost realizat sub egida Săptămânii Naționale a Voluntariatului 2014, fiind înscris în Calendarul Național al Centrului de Resurse pentru Voluntariat Pro Vobis.

vineri, 16 mai 2014

Noaptea Muzeelor la Botoșani



Noaptea Muzeelor 2014, manifestare organizată la nivel european, va fi serbată și la Botoșani, sâmbătă, 17 mai.
 Evenimentul va fi dedicat omagierii culturii și civilizației rurale, desfășurându-se la Muzeul  de Etnografie, din Bulevardul Mihai Eminescu, nr. 50.
În intervalul orar 17.00 – 24.00, este posibilă vizitarea gratuită a expoziției de bază, iar începând cu ora 21.00, publicul este invitat la spectacolul intitulat ”Muzică etnică la Muzeul Etnografic”, cu participarea grupurilor artistice aparținând comunității ucrainene, din zona Rogojești – Cândești din județul Botoșani.
Duminică, 18 mai 2014, programul de vizitare a Muzeului este cel obișnuit, între orele 9.00 și 17.00.