duminică, 12 octombrie 2014

Sărbătoare muzicală la Botoșani



Asociația culturală Vis de Artist a organizat sâmbătă, 11 octombrie 2014, la Muzeul Județean Botoșani, a 41-a ediție a programului cultural-artistic-educativ ”Întâlnirea de astăzi”. 
 

  Conceptul ”voluntar pentru cultură”, promovat de cei de la Vis de Artist prin campanii periodice din 2011, a fost prezent și de această dată. Organizatorii au sărbătorit Ziua Internațională a Muzicii (1 octombrie) prin muzică. 
Au avut loc trei lansări de carte: 
- Alexandrina-Doina Prelipcean – ”Soțul meu, Ioan Prelipcean”, Botoșani, Editura Quadrat, 2014, 
”(...) în paginile acestei cărți, dorim să ne referim la activitatea didactică a profesorului Prelipcean, cea care, fără îndoială, a reprezentat domeniul statornic al vieții sale, școala fiind locul său de muncă și în momentul pensionării.”

- Ioan Prelipcean – ”Lacrima sinceră. Aforisme”, Botoșani, Editura Quadrat, 2014, 
”Lacrima sinceră izvorăște și din durere, dar și din bucurie. Muzica poate avea uneori mai multe înțelesuri.”

- Cătălina Constantinovici – ”Privire istorică asupra inserției muzicii de divertisment în creația academică”, București, Editura Muzicală, 2014. 
”Cele două muzici se întrepătrund, s-au dezvoltat odată și concomitent,
au coexistat de-a lungul timpului într-o asociere de comun acord, tacită.”


Invitat special a fost muzicianul Gheorghe Zamfir, fost coleg cu Ioan Prelipcean, care a povestit publicului despre anii din facultate („am stat în aceeași cameră cinci ani”) și cum era profesorul Prelipcean: ”Era un om bun, cultivat, studios. Avea o bunătate excesivă, o blândețe, o candoare, și-o lumină ieșită din comun...”.  Întrucât ”lui Ionică Prelipcean îi plăceau foarte mult doinele”, maestrul Gheorghe Zamfir i-a cinstit memoria interpretând la Botoșani câteva doine. 



  În cadrul acestei manifestări au luat cuvântul autoarele Alexandrina-Doina Prelipcean și prof. Cătălina Constantinovici, precum și invitații: prof. Dumitru Ivan, directorul Editurii Quadrat din Botoșani și dirijorul Liviu Buiuc. 
În final, a avut loc un microrecital Vis de Artist, precedat de audiții reprezentative pentru Muzica de salon provenită fie din zona muzicii europene, fie din sfera latino-americană. 
Intitulat ”ZEN prin muzică” (Ziua Educației Nonformale prin muzică), evenimentul, realizat în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani, a fost moderat de către Traian Apetrei, directorul Teatrului ”Mihai Eminescu”, și a avut un caracter inovator și educativ desprins din obiectivul de ”culturalizare”. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.