marți, 4 februarie 2014

”Mitul lui Figaro. Cum poate politica să fie simpatică?”, cu Sever Voinescu

Duminică, 9 februarie 2014, la ora 11.00, în Sala Mică a Teatrului Național București va avea loc conferința cu tema Mitul lui Figaro. Cum poate politica să fie simpatică? susținută de Sever Voinescu.
Figaro este unul dintre cele mai celebre și mai savuroase personaje din istoria universală a teatrului și a operei. Alături de contele Almaviva, Figaro este eroul unei trilogii scrisă de Beaumarchais în ultimul sfert al secolului al XVIII-lea. Mulți realizatori de spectacole (regizori, actori etc) și mulți critici au văzut, mai ales în primele două piese ale trilogiei, "Bărbierul din Sevilla" și "Nunta lui Figaro", o personificare simpatică a frământărilor politice din vremea Revoluției franceze. De asemenea, mulți istorici literari au văzut legături directe între Figaro și biografia fabuloasă, plină de incredibile aventuri politice, comerciale și amoroase ale autorului Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais. Faptul că Figaro se pretează multor lecturi constituie nu doar argumentul principal al perenității sale, ci și proba relevanței sale în veacuri. Figaro are foarte multe lucruri de spus și României de azi. Dar, mai presus de orice, Figaro ne poate face cotidianul mai suportabil, dacă nu chiar agreabil. 

 Examinând piesele lui Beaumarchais, cele două bine cunoscute opere de Mozart și Rossini, dar și biografia uimitoare a lui Beaumarchais, conferința va încerca să identifice "meșteșugul" lui Figaro și să-l aplice României de azi. Cum putea el să fie eficient în situații antagonice, în numele căror valori acționa și, mai ales, cum de putea să fie atât de simpatic printre atâția antipatici? Teza propusă este că Figaro a făcut din politică o îndeletnicire simpatică și eficientă fără să-și bată joc de ea, fără să o diminueze și, mai ales, fără să o compromită ca artă a posibilului. 
http://www.tnb.ro/ 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.